Nieuws

Things 3

Met vernieuwing komt verandering, bij het uitkomen van Things 3 een heuse Getting Things Done app van het eerste uur is de keus voor een goede app weer een stukje moeilijker geworden.

Zelf ben ik al lange tijd aanhanger van Nirvanahq.com echter toch merkte ik dat mijn workflow verontrustende verstoppingen begon te vertonen, deels doordat een herordening van mijn todo’s een grote en tijdrovende belasting werd.

Simpel gezegd mijn workflow paste niet helemaal in de mogelijkheden van mijn app, ik merkte in de afgelopen tijd dat mijn workflow meer flexibel is dan de toch wat rigide opzet binnen het oer GTD systeem van David Allen.

Sinds de introductie van het GTD systeem is ook veel veranderd, waar wij eerst als context computer, kantoor, telefoon en online gebruikten, kunnen wij nu volstaan met meer eenvoudige contexten, want wij zijn immers d.m.v. onze iPhone, iPad en MacBook permanent online en bovenstaande contexten werken mij nu behoorlijk op mijn lachspieren.

Het is tijd voor een vernieuwing van ons idee wat een context nu eigenlijk is, welke contexten sluiten meer aan op ons huidige wereldbeeld en workflow?

Na wat nadenken besloot ik af te wijken van de gebaande paden en mijn eigen contexten te maken, passende binnen mijn eigen belevingswereld.

Hier zijn ze:

  1. Flitsen – dit is alles wat ik binnen 2–5 min kan voltooien
  2. Routines – de alledaagse noodzakelijke werkzaamheden duurt meestal 5–15 min
  3. Ideeënland -hier moet je tijd voor inplannen en ik ga dan volledig offline
  4. Zombieland – bij een offday kun je maar beter wat zaken opruimen
  5. Focused – ook hier kun je beter maar niet bereikbaar zijn en reken op 15–60 min
  6. Lounging – gewoon alles wat je ’s avonds lui op de bank kunt lezen of voltooien
  7. Thuis – en hier een lokatie, want in bad gaan doe je niet in de supermarkt …
  8. Boodschappen – maar je boodschappen wel!
  9. Bellen – kun je altijd en overal

Het kiezen van je eigen contexten in je eigen woorden en taal zorgen ervoor dat je hier mentaal een betere connectie mee kunt krijgen en het positieve effect op je workflow snel merkbaar zal zijn.

Je contexten bepalen of je taken blijven liggen of voltooid worden en soms betekent zo’n nieuw inzicht dat ook je tools in de tijd zijn blijven stilstaan en is ook hier een verandering noodzakelijk.

In het vernieuwde Things 3 kan ik eenvoudig mijn area of focus benoemen, zoals werk, ontwikkeling, gezondheid, familie etc. en de tags zijn mijn contexten en eerlijk gezegd heb ik niet meer nodig, het herschikken van mijn todo’s zijn nu een fluitje van een cent en de nieuwe look en nieuwe mogelijkheden van Things passen volledig in dit plaatje.

Perfect is het nog niet maar dat is toch een illusie…, streef ernaar maar bedenk dat ons universum is ontstaan door een kleine imperfectie.